Beni

Lilypie Fourth Birthday tickers

2012. május 8., kedd

Érett

Minden évben így érettségi tájékán eszembe jut a sajátom. Félelmetes belegondolni hogy majdnem kétszer annyi idős vagyok, mint amikor érettségiztem (ez költői túlzás, mert alig egy pár év telt el azóta, de szeretek az érzelmeitekre hatni.)
A magyar sima ügy volt. A kisérettségin ugyanazt írtam mint a nagyon. Annyi különbséggel, hogy a kisérettségin a feladat Kafka Átváltozása volt, az érettségin meg egy XX. századi novella elemzése.
Totál ki voltam purcanva. Visszagondolva mindig csodálkozom, hogy hogyan mertem odamenni akkora arccal (nem volt nagy amúgy, csak sokkal nagyobb annál, mint amennyit tudtam) és simán leérettségizni...és a legdurvább, hogy most annak a töredékét tudom...vagyis inkább úgy mondanám, hogy messzebb vagyok attól amit az érettségin tudni kellene/illene. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy sokkal kevesebb részletet tudok felidézni, másfelől meg remélem, hogy szélesebb teret fogok át. Fogalmam sincs róla, hogy mikor írta Karinthy azt hogy "Nem mondhatom el senkinek.." mégis mélyebbről érzem, hogy mit akart mondani, mint 18 évesen.
Bent ültünk a teremben, elhangzottak a témák. Néma csend(nek kellett volna lennie). A szomszéd padból odaszól az egyik csaj, hogy ő a Bolond Istókot írja. Mondom az nem jó...és közben csodálkozom, hogy nem hiszem, hogy ilyen hülye, már ha ránéz a Bolond Istókra, akkor is látszik, hogy az nem novella...ezt kellene neki elmondani, úgy hogy ne küldjenek ki azelőtt, mielőtt elkezdeném írni a sajátomat. "az elbeszélő költemény...súgom oda neki"... meggyőztem. Leérettségizett...nem úgy mint az évfolyam majdnem 30%-a, akik, mint később megtudtam tuti tippet kaptak, hogy a Bolond Istók lesz az érettségin, mert Arany évforduló van. (mekkora hülyeség már, nem hiszem hogy nem jöttek még rá, hogy ez semmit nem számít...most idén is ezzel érvelnek még a diákok...váltani kéne.)

Így visszagondolva amúgy nem hibáztatom őket. Tutira ráálltak a Bolond Istókra és nem tudtak váltani. Mindenképpen be akarták kényszeríteni egy kategóriába és egy Petőfi versnek csak nem tudták eladni.
Jó is, hogy én annak idején nem hallottam ezt a "tuti tippet", ki tudja, lehet, hogy akkor most valami gyárban lennék damildugdosó.

Láttam nemrégen egy filmet, ahol valami olyan volt az üzenet, hogy a szívünk néha képes megtréfálni minket, olyankor az agyunknak kell a helyére "húzni", aztán meg van, hogy az agyunk tér le, olyankor a szívünknek kell helyén lenni.
Jó kis üzenet.
Sikeres érettségit nektek gyerekek!